Kampeerboerderij De Baankreis » Nieuwsbrief » Donkere dagen voor Kerst.....

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je dan 's avonds de maan ziet en dat je dan aan Roelof moet denken?? Er zijn natuurlijk mensen onder jullie die ons pas dit jaar hebben leren kennen en daarom hem niet hebben mogen meemaken, maar ik heb dat zo vaak! En daarom heb ik afgelopen najaar een keer een paar mooie maanfoto's gemaakt. Ik snap best waarom papa zo graag naar de maan keek, hij is ook heel mooi. Papa zei ook altijd dat hij daarbij voelde hoe nietig we zijn en daar had hij natuurlijk gelijk in! En daarmee komt dan meteen een goed voornemen voor aanstaand jaar naar voren: we gaan zorgen dat we de sterrenkijker van papa weer lopend gaan krijgen. Nu al zin in!!

Onze web-designer heeft een nieuw systeem voor het schrijven van de nieuwsbrief, dus ik typ hier nu wel, maar of het bij de abonnees aankomt - en hoe - is nog de vraag ;-) Bovenaan de brief staat nu bijvoorbeeld ##beste_ naam##; ik ga ervanuit dat het programma daar dan zelf straks jouw naam in heeft gezet voordat het verstuurd werd. Zo niet, dan probeer ik dat nog even goed te maken met: LIEVE ALLEMAAL!! Dat dit hier nu zo tussenin staat is, omdat ik het niet verplaatst krijg.... ik voel me af en toe toch wel een beetje een nitwit (of hoe schrijf je dat eigenlijk? ) ;-)

Het is alweer een tijd geleden dat jullie een nieuwsbrief ontvingen; blijkbaar waren er andere prioriteiten! Af en toe verzuchten Pieter en ik naar elkaar dat we het gevoel hebben allerlei vrienden en bekenden verwaarloosd te hebben; we komen gewoon tijd en soms ook energie tekort.... Daarom is zo'n nieuwsbrief natuurlijk ook wel erg handig, want dan is iedereen wel meteen weer op de hoogte!

Het is dan nu wel winter, maar we werken nu heerlijk aan andere dingen dan dat we 's zomers doen en uiteraard genieten we ook bij tijd en wijle erg van onze 'winterslaap'! Een tijd om even weer echt aan onszelf toe te komen, lange avonden bij de houtkachel met een goed boek, handwerk, een grote pot thee en lange, goede gesprekken. Veel passeert de revue. Terugkijken op het afgelopen jaar, maar natuurlijk ook plannen maken voor het komende seizoen. En ook de toestand in de wereld (hierbij moet ik altijd aan de zondagmiddagen vroeger denken, dat we tijdens het warm eten luisterden naar G.B.J. Hilterman met zijn 'blubberende stem' ;-) nemen we door. We vragen ons dan samen af waar het allemaal heen gaat met alle politieke veranderingen, maar ook de snelle verandering in het klimaat. Best zorgelijk allemaal, maar we proberen door zelf ons steentje bij te dragen op een aantal vlakken toch niet als een lamme in onze stoel te blijven zitten.

Maar het terugkijken en aan de hand van alles wat de revue gepasseerd is de dingen weer op een rijtje zetten, gaan we hier nu ook even voor jullie doen! We beginnen eerst met een vrolijke foto van de zeepbaan waar we een hele tijd lol van hebben gehad; bedankt Stichting de Binding!!

De afgelopen zomer heb ik af en toe wel een weblog de ether ingezonden, waarop bijvoorbeeld de vorderingen in het nieuwe sanitair te volgen waren, maar zelfs die hielden na het laatste bericht in juli op; een goed teken, want het was een gezellig drukke zomer, waardoor er uiteindelijk weinig tijd meer overbleef om meer te doen dan de dagelijkse dingen...

Het is nu alweer iets meer dan een jaar geleden dat Roelof overleed. Alles werd opeens anders, maar dat heeft beslist ook positieve dingen gebracht. In het afgelopen jaar is er op de Baankreis extra levendigheid ontstaan door de drie mensen die hier ook hun bedrijfsactiviteiten zijn gaan ontplooien; Lukas met zijn Meubelmakerij Beeld en Ambacht, Marrit met haar vijf paarden - Stal de Zwaluw, en Annette met Tuinderij de Baankreis. Waar we zelf in de afgelopen jaren nog aan alle onderdelen van de Baankreis probeerden invulling te geven, hebben zich nu een aantal mensen ook met het bedrijf verbonden door hun activiteiten hier een plek te geven. Fijn, want ook wij hebben maar twee handen! ;-) Het gaf vaak leuke plaatjes!!

Is het niet heerlijk om tijdens je vakantie de kinderen in alle ontspannenheid eens een keer op de rug van zo'n lieve pony te kunnen laten genieten van de prachtige Almense landerijen?! Marrit heeft ook de beschikking gekregen over een kleine huifkar, waar ze nog een paar dingen aan moet opknappen of toevoegen, maar dan kunnen er daar aanstaande zomer ook ritjes mee gemaakt worden; misschien met een picknickmand??!

Onze eigen dieren hebben het afgelopen zomer ook goed gedaan. De kipjes die opa Roelof van de Sint kreeg in 2014 hebben goed gebroed en dus een aantal kuikens voortgebracht. Helaas hebben de buizerds daar ook lucht van gekregen en nu de kippen van de buurman vanwege de vogelgriep allemaal opgehokt zitten moeten ze helaas hun pijlen nu af en toe richten op de paar Welsumers die hier rondlopen. Twee kippen en een jong haantje zijn er in de afgelopen maand gesneuveld. We hopen dat het daarbij blijft en dat we aanstaande zomer door de extra kipjes die er bijgekomen zijn het onderstaande beeld veel te zien krijgen!!

 

 

En naast de dieren natuurlijk ook de groenten. Annette heeft nu een seizoen kunnen oefenen met de grond, met het zelfstandig ondernemerschap en met het publiek op de camping, maar ook met de Almense bevolking die haar groenten ook met enige regelmaat komt afnemen. En waarschijnlijk heeft ze nu al zoveel ervaring opgedaan dat er het aanstaande seizoen al twee maal zoveel opbrengst van Tuinderij de Baankreis gaat komen als het de afgelopen zomer het geval was; we kijken er al naar uit!!

In het begin van het seizoen stond mijn hoofd nog niet zo naar koken voor de campinggasten, dus pas ergens eind juni begon ik weer met regelmaat een 'Spijs van de Baankreis' te organiseren. Gelukkig de weersomstandigheden ook regelmatig zo goed dat we heerlijk buiten zaten met zijn allen.

De inspiratie kwam uiteraard vaak weer uit eigen tuin, maar een aantal keren heb ik ook bijvoorbeeld 'gestolen' van Yvette van Boven, die bij de VPRO haar inspirerende kookprogramma 'Koken met van Boven' heeft. Maar ook eigen creativiteit heb ik gelukkig ook, want mijn recept voor de bietjes werd vaak erg lekker gevonden. Mensen denken vaak dat bietjes klaarmaken lastig is, maar dat is het niet! Hier het recept dat ik vaak gebruik:

Fruit een ui in een pan met een laagje olijfolie. Schil een aantal bietjes, zoveel als je denkt op te kunnen, en snijd ze in blokjes of reepjes. Doe dit bij de uitjes, peper, zout, kerrie, gemalen komijn, ketjap en wat italiaanse kruiden erdoor en dan laten sudderen tot het gaar is. Misschien af en toe even kijken of er wat water bij moet om te voorkomen dat het aanbrandt. Lekker met rijst en een chinese-koolsalade met sinaasappel, cashewnoten en feta!!

Ik verheug met nu al weer op het komende seizoen, want dan gaan we tijdens Spijs van de Baankreis eten van het nieuwe servies dat Anna ( http://www.anna.dds.nl/index/html ) voor ons gemaakt heeft; 'Fair Made in Am*dam'!!! Is het geen plaatje?!?!

Wat ik afgelopen zomer ook erg leuk vond, was dat er weer het een en ander aan creativiteit ontplooid werd. Uiteraard onze vaste didgeridoo- workshops van Hugo van der Hout! Heerlijk vijf dagen in de schaduw van de oude beukenboom hakken, schaven, schuren en natuurlijk ook leren blazen! Voor het aanstaande seizoen zijn er alweer twee midweken gepland, zie http://www.didgeridoowerkplaats.nl

 

En tijdens de drie mooiste weken van de zomervakantie waren er een aantal dames die hun teken- en schilderspullen mee hadden genomen en hier op het terrein te vinden waren.

Onze oude schuur wordt hier mooi vastgelegd. Ik geloof dat de dames ook nog in het bos of bij de Berkel hebben zitten tekenen.

Ik hoop voor aanstaand jaar op nog meer kunstzinnige uitingen. Misschien weer een cursus beeldhouwen Jan-Willem? Wie ideeen (hoe krijg ik hier puntjes op Erwin?? ;-) heeft en ze wil uitvoeren? Van harte welkom!

Ook een vast onderdeel is langzamerhand geworden dat Gery Groot Zwaaftink hier een paar dagen met zijn prachtige 'huifkar' staat en dan op een avond verhalen vertelt. Binnenkort vertelt hij op 23 december het verhaal van Scrooge in de Almense Kerk. Wat we hier op onderstaande foto van hem hoorden weet ik niet meer, maar misschien was het wel het verhaal over 'The boy named Sue'?!?

En wat verder? Er werd natuurlijk gewoon heerlijk gekampeerd. Door mensen van allerlei pluimage, in veel verschillende soorten kampeermiddelen. Natuurlijk gewone tenten, caravans en campers, maar ook in een 'pipowagen', gewoon in een slaapzak onder 1 van de grote bomen op het sportveld, in een enorme omgebouwde oude bus en in een auto met daktent. Maar natuurlijk ook in onze eigen de Waard-tent bijvoorbeeld:

Wat ook mooi was, was dat een aantal gezinnen met kleine kinderen een heel kampement hadden opgezet, met een fornuis op flessengas onder de luifel aan de bus, waar voor de hele groep elke dag in grote pannen op gekookt werd.

Mensen zijn over het algemeen geneigd te klagen over het weer, maar wij hebben ook over afgelopen zomer weer het idee dat het een prachtige zomer was (gezien alle zonnige foto's wel in ieder geval!) En ook het najaar was mooi, maar op de camping een stuk rustiger dan de zomer.... Had ik in ieder geval genoeg tijd om te appels te plukken!!

Als laatste wil ik nog even alle mensen heel hartelijk bedanken die ons het afgelopen jaar tijdens de 'Actieweekenden' die we organiseerden, of op andere momenten hebben geholpen met het vele werk dat hier altijd te doen is!! Zonder jullie waren er veel minder klussen aangepakt, BEDANKT!!!!!

Hiermee is het wel weer genoeg geweest, jullie hebben vast nog andere dingen te lezen...;-)  Wij gaan ons opmaken voor de Kerst, voor onze aloude traditie om op Kerstavond met de hele familie hier op de Baankreis pannenkoeken te eten. We zitten denk ik met 20 mensen aan tafel op zaterdagvond, gezellig!

Ik vind het altijd lastig om een algemene wens als 'Fijne feestdagen' uit te spreken, want niet voor iedereen zijn dit dagen die als fijn of leuk ervaren worden.

Toch blijft het feit dat Kerstmis van oudsher het feest van de terugkeer van het licht is. Daarom wensen we jullie allemaal dat er - ondanks alles wat er in het leven negatief mag zijn of lijken - maar veel licht in jullie leven mag zijn, ook in 2017!!!

 

Vriendelijke groet,
Kampeerboerderij De Baankreis
Fam. M.A. Boschloo- Koning
Hogenkampsweg 3
7218 BT Almen

Telefoon: 0575-431261
Mobiel : 06-23078639
www.baankreis.nl