Kampeerboerderij De Baankreis » Nieuwsbrief » Klussen met vrijwilligers!!

Het is nog geen vier weken geleden dat de vorige nieuwsbrief in het postvak viel, maar het begint bij ons al zo te kriebelen dat we niet kunnen wachten ;-) Nog twee maanden, dan kan er weer gekampeerd worden. Echter, in die tijd zitten wij niet stil.... Maar stil is het soms wel zo met zijn tweeën! Nee, u hoeft zich nog geen zorgen te maken dat wij het samen niet meer zo goed kunnen vinden, maar wij merken dat sociale interactie toch wel heel erg belangrijk is!! Daarom willen we een uitnodiging doen aan een ieder die het leuk vindt om ons eens een keer òf zo af en toe te komen helpen. De komende tijd zijn er veel grote en kleine klussen die de aandacht vragen. Eén daarvan is het knotten van de wilgen.

Hiervoor hebben we al een dag geprikt, en wel zaterdag 22 februari. Het plan is om dan tussen 9:30 en 9:45 te beginnen met een gezellig koffiemoment. Als we daar klaar mee zijn gaan we lekker aan het werk  aan de rand van ons terrein waar de wilgen staan. Een uurtje of twee zullen we daar dan buffelen. Er kan gezaagd worden, gesleept met takken, iemand kan heen en weer rijden met de trekker met kar en daarop het snoeihout, maar ook zal er hulp nodig zijn bij het voorbereiden van de lunch, want die zal om ongeveer 13:00 uur geserveerd worden. Wie daarna nog zin heeft om verder te werken is daar vrij in, maar wij willen het 'leuk' houden ;-)

Dan is er een nog veel spannender project en dat is het planten van ons voedselbos!! Helemaal hip en happening en het past echt in onze bedrijfsvisie. Het plantgoed is grotendeels al besteld en het hangt af van de leverdatum wanneer er geplant kan worden. Het uitzetten van het geheel zullen wij alvast gaan proberen aan de hand van het onderstaande plan waar ik de afgelopen tijd aan heb gewerkt:

Hoe leuk gaat dat worden!!! Natuurlijk komen er bekende soorten in als appels, peren, bessen en frambozen, maar spannender wordt het bij de chileense guave, pawpaw, kaki en chinese pistache. Maar ook het vijfsmakenkruid, fazantenbes, zoethout, pijnboom en suikeresdoorn zullen aangeplant worden. Helemaal benieuwd ben ik naar de theehortensia, de sneeuklokjesboom, che-fruit en de chinese kastanje.

Het grappige is dat er - doordat voedselbossen zo in de belangstelling staan - ook al een tekort aan plantgoed lijkt te zijn. Een aantal soorten die ik gepland had waren niet meer te krijgen bij de twee meest op voedselbosplanten gespecialisserde kwekerijen die ik kon vinden (Arborealis en Eetbaargoed). Daarom ook een oproep aan een ieder die dit leest om bijvoorbeeld in eigen tuin te kijken of daar nog exemplaren van onderstaande bomen/struiken/planten staan die misschien te stekken zijn o.i.d., want dan houd ik me aanbevolen!!

* Judasboom

* Chinese dadelboom

* Wasgagel

* Kerspruim

* Franse uiensoepboom

* Lotusboom

* Azaroolappel

* Amerikaanse sneeuwbal

* Roodbladige sleedoorn

Maar naast het planten van dit bos is er natuurlijk nog veel meer te doen..... Op de volgende zaterdagen gaan we daarom ook aan het werk met wie zich meldt:

7 maart, 14 maart, 21 maart en 28 maart.

Op al die dagen volgens hetzelfde plan: Koffie vanaf 9:30 uur, lunch vanaf 13:00 uur.

Om een beeld te krijgen van de klussen die er zouden kunnen zijn:

* de oude schuur en de kampkeuken weer mooi 'zwart' maken

* snoeien en valhout ruimen op de camping

* zand kruien voor een te leggen stoep

* hout machineren voor verschillende klussen (lekker in de werkplaats met die heerlijke geur van hout om je heen!!!)

* misschien wel gras maaien?!?!

* compost kruien??

* eventueel (als dat zo uitkomt) Stefan in de groentetuin helpen

* ramen van varkenshuis, deel en kampkeuken wassen

* ....en nog veel meer.....

Kortom, een paar gezellige ochtenden klussen, met leuke mensen, even dat luie zweet eruit werken en heerlijk buiten bezig zijn. En natuurlijk, wij zijn er ook mee geholpen!!

In de zomer fietsen wij op een wat rustiger dag doordeweeks wel eens naar de Moestuin van Huis Verwolde, en daar is dan vaak een hele club vrijwilligers aan het werk. Dat ziet er dan altijd zo gezellig uit en zeker als iedereen voor de pauze aan tafel gaat en de barones zelf met een schaal versgebakken cake aankomt. Door dat soort beelden kom je dan toch ook op deze ideeën; helaas zullen wij nooit  baron of barones worden, maar we heten wel Koning ;-) Maar dan gaat het er hopelijk zo gezellig uitzien als hierboven, met net zo'n blauwe lucht graag!!!

Dus: wie zin heeft kan zich aanmelden, zodat we een beetje kunnen plannen qua fourage. Maar wie zich op het laatst toch nog bedenkt en ook mee wil doen zonder zich van te voren aan te melden, die kan er natuurlijk altijd nog wel bij, van harte welkom!!

We horen graag van jullie!!

Een warme wintergroet van Julia, Sara, Pieter en Maaike

 

Vriendelijke groet,
Kampeerboerderij De Baankreis
Fam. M.A. Boschloo- Koning
Hogenkampsweg 3
7218 BT Almen

Telefoon: 0575-431261
Mobiel : 06-23078639
www.baankreis.nl