Kampeerboerderij De Baankreis » Nieuwsbrief » Voorbereidingen op de feestdagen!

Wat een najaar..... het heeft al flink gestormd, de eerste sneeuw heeft het landschap alweer gesierd, de blaadjes zijn al bijna van de bomen. Dus is de kortste dag al in zicht! En daarmee ook Kerst en de jaarwisseling. Wij zijn daar nog niet echt mee bezig, want er zijn een aantal andere projecten die nu eerst onze aandacht vragen - daarover in een volgende nieuwsbrief weer meer. Maar ik ben stiekem al wel aan het bladeren in mijn enorme verzameling kookboeken om tijdens de feestdagen weer eens wat origineels op tafel te zetten. Daarmee wordt dit niet echt een nieuwsbrief voor vegetariērs ben ik bang.....

Ik zoek nu namelijk vooral op recepten met vlees, want de diepvries ligt nog vol met het vlees van onze os Bolletje die we deze zomer naar de slager hebben laten brengen! Zelf hebben we de afgelopen tijd al veel andere gerechten gegeten dan we gewend waren op tafel te hebben, zoals heerlijke ossobuco, rendang, picanha en op de 16e en 18e verjaardag van Sara en Julia(wat een ouderwetse gezelligheid rondom een vuur op het erf!!)....

...zelfs een enorme bavette van de barbecue! Ik ben zelf stiekem af en toe wel even toe aan een dagje zonder vlees, dus dat doen we ook zo nu en dan. Maar het gekke is dat we nu door die overvloed het gevoel hebben dat we wel vlees móeten eten en het is goed om te merken dat we dat eigenlijk niet eens fijn vinden, want daar is onze aarde niet bij gebaat..... Maar te weten dat het van ons eigen Bolletje komt die echt een heel fijn leven heeft gehad met veel liefde van ons, zorgt wel dat het fijner eet dan een anoniem stukje vlees! Om het verhaal achter Bolletjes leven nog even compleet te maken: Sara had denk ik in 2020 een paar geitjes gekregen van Henny die al een heel aantal zomers haar eigen geiten hier laat grazen. Sara was toen al een boerin in wording, maar dit zorgde dat het hek echt van de dam ging, want al vrij snel had ze besloten dat ze van haar eigen zakgeld 2 kalfjes wilde kopen - en dan een stiertje en een koekalfje - zodat ze dan het stiertje kon mesten en na een aantal jaren naar de slager zou kunnen doen. En zo geschiedde....

Dit waren Bolletje en Minie toen ze hier al weer een jaartje waren denk ik; Sara zorgde zelf voor ze, net als dat ze de moedergeiten molk en van die melk ook zelf kaas maakte. Toen Sara naar de landbouwschool Warmonderhof ging hebben we de geiten verhuisd naar Rianne en Gijs die vlakbij Lochem wonen, zodat we iets minder dieren te verzorgen hadden; Sara zou namelijk vanaf dat moment niet meer thuis wonen. Maar naast onze Patty, Cindy en Wendy bleven Bolletje en Minie natuurlijk wel. Tot afgelopen zomer....Sara had twee maanden voor de slachtdatum al twee nieuwe kalfjes gekocht, zodat Minie niet al te eenzaam achter zou blijven. En ondertussen kreeg Bolletje veel extra knuffels, want ik had er toch wel moeite mee dat hij weg zou gaan. Maar hij was ondertussen zo groot en sterk dat ik - hoe 'lief' hij ook was - het niet meer aandurfde om hem nog langer te houden.

Dus om nu uiteindelijk niet al dat vlees zelf op te moeten eten (voor de duidelijkheid: het geslacht gewicht van deze prachtige os was bijna 550 kg!) willen we graag nog wat  aan iedereen die geïnteresseerd is verkopen. We hebben mooie pakketjes samengesteld met de namen Basis, S&S(=soep en sudder) en Luxe. Een pakket Basis bevat 2 rookworsten, een verse worst, gehakt en een paar rundervinken. Bij elkaar weegt dit ongeveer 1,7 kilo. De prijs van zo'n pakket ligt op ongeveer 30 euro. Een S&S-pakket bevat ook een rookworst (lekker voor de snert!), een schenkel, braadlappen, riblappen en poulet. Dit weegt bij elkaar zo'n 2 kilo en kost om en nabij de 35 euro. (Het pakje braadlap wat in het pakket op onderstaande foto zit is wat zwaarder dan gemiddeld, waardoor de prijs wat hoger is...) En dan het luxe pakket: entrecote, sucadelap, rosbief, kogelbiefstuk en een rollade. Bij elkaar ongeveer 3 kilo voor ongeveer 75 euro.

Wie er nog recepten bij wil kan dat natuurlijk ook krijgen! We kunnen het vlees helaas niet opsturen omdat het diepgevroren is; dus daarom moeten jullie  het  -op afspraak- wel zelf op komen halen als je wat wilt om tijdens de feestdagen van een eerlijk stuk grasgevoerd, gegarandeerd antibioticavrij, zeer tevreden vlees wilt genieten. Ter plekke kan er eventueel nog wat extra meegenomen worden, want we hebben voor de liefhebber bijvoorbeeld ook nog een paar stukken bavette en picanha liggen!

 

Maar om nu toch nog een kleine vegetarische noot toe te voegen: We aten onlangs voor het eerst oesterzwammen van eigen land en dat was lekker!! Deze stonden in het stuk waar de nieuwe kalfjes Fien en Beer en Annemarieke de geit de laatste tijd liepen op een ooit afgezaagd berkje. En daarmee voorzie ik een mooie toekomst voor ons voedselbos als oesterzwammenkwekerij, want daar worden nu ook regelmatig berkjes gedund, waardoor er dus afstervend berkenhout ontstaat waar deze paddestoelen het goed op doen!

Hiermee wil ik nu graag afsluiten, want de afwas roept;-) Ik druk op verstuur - in de hoop dat ik na twee keer lezen alle fouten uit de tekst heb gehaald ;-)

We horen graag van jullie!

Een herfstgroet van Julia, Sara, Pieter en Maaike

 

 

Vriendelijke groet,
Kampeerboerderij De Baankreis
Fam. M.A. Boschloo- Koning
Hogenkampsweg 3
7218 BT Almen

Telefoon: 0575-431261
Mobiel : 06-23078639
www.baankreis.nl