De groentetuin op De Baankreis

Van oudsher was er altijd al een groentetuin op de Baankreis. Vroeger liepen de oude boerin en haar dochters op zondag 'door de hof' om te kijken hoe alles erbij stond in het vrij kleine tuintje voor de boerderij. Hier werden o.a. bonen, sla, spinazie, aardbeien, wortelen, bietjes en uien verbouwd.

 

 

Sinds het eind van de '90-er jaren is er langs de toegangsweg naar het erf een grote groentetuin van ongeveer 700 m2. Sinds die tijd ook altijd bewerkt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hier werden in 6 roulerende vakken ongeveer 60 verschillende soorten groenten, veel bloemen en een tiental verschillende kruiden verbouwd.

De afgelopen jaren is er met meer en minder succes op een nog groter oppervlak een poging gedaan om allerlei groenten te kweken en bijvoorbeeld de aardbeien waren de afgelopen jaren altijd een enorm succes.

Vaak is het in de zomer zo druk qua camping dat we eigenlijk geen tijd hebben voor de tuin en er zijn een aantal jaren geweest dat we blij waren dat er een tuinder was die de tuin voor ons invulde. In 2016 en 2017 was dat Annette van Bracht en in 2020 was Stefan Hanstede hier. Maar in het jaar 2021 en 2022 hebben we het weer zelf ter hand genomen, fijn, maar wel heel veel werk naast al het werk dat we al hebben.Daarom zijn we heel blij dat we nu weer een nieuwe tuinder hebben gevonden: Freek te Brinke, oud-eigenaar van natuurvoedingswinkel de Tommelbos in Dieren heeft de mooie taak ter hand genomen om van de Baankreis- groentetuin in 2023 een mooi en voedzaam geheel te maken!

Dus bent u benieuwd wat er allemaal gaat groeien, kom dan gewoon kijken!!!

Of neem een kijkje op de website van de tuinderij:

http://www.tuinderijdebaankreis.nl

Waar we ook mee bezig zijn is om een walnotengaard op te kweken. We hebben al 5 volwassen bomen (waarvan 4 zaailingen zijn van de 'oerboom' ) die elk najaar al een flinke oogst geven. Van die bomen hebben we zaailingen opgekweekt die nu in een lange rij langs onze toegansweg staan. En natuurlijk ons in 2020 aangeplante voedselbos, met bijna 100 soorten bomen en struiken.

Dit wordt in de toekomst vast een prachtig gezicht!!!

 

Heerlijk om zoveel producten van eigen land te kunnen gebruiken!! En u als gast op onze boerderij kunt er ook van meegenieten!!