De groentetuin op De Baankreis

Van oudsher was er altijd al een groentetuin op de Baankreis. Vroeger liepen de oude boerin en haar dochters op zondag 'door de hof' om te kijken hoe alles erbij stond in het vrij kleine tuintje voor de boerderij. Hier werden o.a. bonen, sla, spinazie, aardbeien, wortelen, bietjes en uien verbouwd.

 

 

Sinds het eind van de '90-er jaren is er langs de toegangsweg naar het erf een grote groentetuin van ongeveer 700 m2. Sinds die tijd ook altijd bewerkt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hier werden in 6 roulerende vakken ongeveer 60 verschillende soorten groenten, veel bloemen en een tiental verschillende kruiden verbouwd.

De afgelopen jaren is er met meer en minder succes op een nog groter oppervlak een poging gedaan om allerlei groenten te kweken en bijvoorbeeld de aardbeien waren de afgelopen jaren altijd een enorm succes.

Nu was het in de afgelopen zomer zo druk qua camping dat we blij waren dat we een tuinder hadden die de tuin voor ons invulde. Maar in het jaar 2021 gaan we het toch weer zelf ter hand nemen en dan op een nieuwe manier:

We gaan kijken of we onze campinggasten actiever kunnen gaan betrekken op de tuin!!

Ons lijkt het leuk om een ieder die daar zijn hoofd naar heeft staan  's morgens tussen 11:00 en 13:00 uur mee te laten helpen, zodat er een prachtig verzorgde groentetuin ontstaat, waar iedereen lekker uit kan oogsten voor zijn eigen maaltijden.

Het zal heel erg varierend werk zijn, van bedden harken, schoffelen, planten, tot voorzaaien in bakken en grote hoeveelheden aardbeien of boontjes plukken.

We dagen u uit om u deel te laten uitmaken van het geheel dat Baankreis heet!!!

Waar we ook mee bezig zijn is om een walnotengaard op te kweken. We hebben al 5 volwassen bomen (waarvan 4 zaailingen zijn van de 'oerboom' ) die elk najaar al een flinke oogst geven. Van die bomen hebben we zaailingen opgekweekt die nu in een lange rij langs onze toegansweg staan. En natuurlijk ons in 2020 aangeplante voedselbos, met bijna 100 soorten bomen en struiken.

Dit wordt in de toekomst vast een prachtig gezicht!!!

 

Heerlijk om zoveel producten van eigen land te kunnen gebruiken!! En u als gast op onze boerderij kunt er ook van meegenieten!! Door mee te eten aan onze Spijs van de Baankreis, door producten in de winkel te kopen of door zelf mee te werken in de tuin (want er is dus altijd wel iets te doen...)