27feb

Heerlijk om zo bijna de hele dag in de tuin bezig te zijn!! Om je heen hoor en ruik je het voorjaar losbarsten; de wulp meldde zich eergisteren al, het getwetter en gekoer in het bos hoor je overal hier op het erf; heerlijk! En dan dus lekker met je handen in de aarde. Ik heb vandaag weer een stuk van de berm die de groentetuin in aan het groeien was verwijderd. We merken steeds meer bij alles wat we doen: grote klussen waar je eigenlijk als een berg tegenop ziet moet je in het klein aanpakken; dus elke dag een stukje. En dan blijk je binnen een week toch een heel eind te zijn gekomen!! Met dit is dat ook zo; de graszoden verwijderen is zwaar werk, dus ik doe dat ook niet langer dan een half uurtje, maar dan heb je toch weer een meter of vijf gedaan! 

Vervolgens een aantal planten die nog in de tuin staan en die voor de teelt van eigen zaaigoed bestemd zijn verplant; aan de rand van de tuin heb ik een klein bedje gemaakt voor de groene- en rode snijbiet, de knolvenkel, winterpostelein, pastinaken, knolselderij en rode biet. Hier mogen ze aanstaande zomer rustig in bloei komen en daarma afrijpen, zodat we voor het groeiseizoen 2015 weer nieuw zaad hebben. Ook stonden er nog twee rijen met bloemplanten; margrieten en duizendschoon. Op de plek waar ze stonden konden ze niet blijven, anders kan ik straks niet met de cultivator door de tuin. Daarom heel veel potten gevuld met deze planten, zodat we ze over een week of wat deze op hun uiteindelijke plek kunnen zetten.

Het begon al wat te betrekken toen ik de laatste pastinaken oogstte. En vlak voordat ik de kinderen van school moest gaan halen begon het te regenen - fijne timing!! Maar nu zitten we lekker droog binnen en er staat een heerlijk pannetje pastinaakmosterdsoep op de kachel te borrelen. Dit wordt vanavond het voorgerecht. Twee weken terug probeerde ik dit recept uit het kookboek 'Vers van het land' van Leanne Kitchen voor het eerst en toen viel het bij iedereen erg in de smaak. Dus nu er nog weer zo'n stapel pastinaken op deel ligt is dit het ideale recept. Voor wie het ook wil proberen:

Mosterdsoep met pastinaak (4-6 personen

Smelt 30 gram boter in een pan. Fruit hierin 1 gesnipperde ui glazig. Voeg vervolgens 750 gram pastinaak in stukjes toe en giet er 1 liter groentebouillon bij. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 25 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg er dan 1,25 dl melk en 1,25 ml room aan toe. Warm het door, maar laat het niet meer koken. Roer er 3 eetlepels grove mosterd door en breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Betrooi de soep voor het opdienen met peterselie.

Eet smakelijk!!!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

26feb

Het heeft even geduurd voordat er meer nieuws kon worden gepubliceerd, maar ik zat al lang in dubio; via Facebook komt er ook zoveel 'ellende' op een mens af, dat ik er geen goed gevoel meer bij had. Een weblog, waar iemand echt met een interesse voor ons en ons bedrijf de laatste nieuwtjes kan lezen leek ons een beter idee. Fijn dat dat via onze webmanager kan; bedankt Erwin!!!

Het voorjaar zit in de lucht, we zijn al weken alleen maar buiten bezig met veel verschillende zaken:

* Er zijn enorme gaten gegraven voor de te plaatsen vetvanger, septictank, vuilwatertank voor de chemische toiletjes van de campinggasten en een regenwateropvangtank. Die gaten zitten nu ook alweer grotendeels dicht, want de tanks zijn geplaatst. Het aansluitende leidingwerk komt deze week binnen, dus dan kan het werkelijke afwerken buiten vast ook al met een week of twee klaar zijn.

 

* Vanuit onze kelder (die we ook even tussen de bedrijven door helemaal leeg hebben gemaakt) is ook een hele diepe sleuf gegraven, zodat vandaaruit een nieuwe gas- en waterleiding naar het nieuwe sanitair geleid kunnen gaan worden. Deze liggen er inmiddels ook in en het dichtgooien van de sleuf is in volle gang.

* In de ruimte waar het nieuw te bouwen sanitair moet komen ligt de schone basis waar we op gaan bouwen klaar: al het beton dat eruit moest is weg en ook afgevoerd, het overtollige zand is weggeschept en nu gaan we daar pas verder als buiten alles dichtgegooid is.

* Ondertussen hebben we ook nog onze 18 wilgen geknot en er alvast nog 10 bijgeplant. 

* En in de groentetuin is ook al weer veel werk verzet; we hebben een mooi klein cultivatortje aangeschaft om straks, als al het dorre materiaal van de oogst van vorig jaar opgeruimd is, mooie bedjes te maken; we gaan proberen de grond wat minder diep te bewerken - beter voor het bodemleven!!

Over twee-en-een-halve week is het alweer zover: dan mag er weer gekampeerd worden!! Dus de komende weken gaan we ons oook weer richten op de zaken die daarvoor geregeld moeten worden. Het water moet bijvoorbeeld weer op de leidingen worden gezet (dit hadden we er beter niet af kunnen halen....) en het huidige sanitair gaat gewoon nog weer een flinke beurt krijgen. Dit gebruiken we totdat we het nieuwe af hebben.

We hebben voor onszelf geen planning wanneer we iets af willen hebben; we doen alles zelf (...en wij zijn ook wel eens moe, druk met andere dingen, gevloerd door welk ongemak dan ook, of  - en dat kunnen wij ons gelukkig wel veroorloven: soms hebben we gewoon even geen zin!) en ons budget is (jammergenoeg) niet oneindig. Dus we leven bij de dag, doen wat we kunnen en gaan voor een prachtig, duurzaam eindresultaat!!

Zo, u ga ik eens kijken of ik dit verhaal geplaatst krijg....moet hier natuurlijk ook nog even aan wennen, maar ik vind het nu al leuk!! Hoop jullie ook!!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!