27feb

Heerlijk om zo bijna de hele dag in de tuin bezig te zijn!! Om je heen hoor en ruik je het voorjaar losbarsten; de wulp meldde zich eergisteren al, het getwetter en gekoer in het bos hoor je overal hier op het erf; heerlijk! En dan dus lekker met je handen in de aarde. Ik heb vandaag weer een stuk van de berm die de groentetuin in aan het groeien was verwijderd. We merken steeds meer bij alles wat we doen: grote klussen waar je eigenlijk als een berg tegenop ziet moet je in het klein aanpakken; dus elke dag een stukje. En dan blijk je binnen een week toch een heel eind te zijn gekomen!! Met dit is dat ook zo; de graszoden verwijderen is zwaar werk, dus ik doe dat ook niet langer dan een half uurtje, maar dan heb je toch weer een meter of vijf gedaan! 

Vervolgens een aantal planten die nog in de tuin staan en die voor de teelt van eigen zaaigoed bestemd zijn verplant; aan de rand van de tuin heb ik een klein bedje gemaakt voor de groene- en rode snijbiet, de knolvenkel, winterpostelein, pastinaken, knolselderij en rode biet. Hier mogen ze aanstaande zomer rustig in bloei komen en daarma afrijpen, zodat we voor het groeiseizoen 2015 weer nieuw zaad hebben. Ook stonden er nog twee rijen met bloemplanten; margrieten en duizendschoon. Op de plek waar ze stonden konden ze niet blijven, anders kan ik straks niet met de cultivator door de tuin. Daarom heel veel potten gevuld met deze planten, zodat we ze over een week of wat deze op hun uiteindelijke plek kunnen zetten.

Het begon al wat te betrekken toen ik de laatste pastinaken oogstte. En vlak voordat ik de kinderen van school moest gaan halen begon het te regenen - fijne timing!! Maar nu zitten we lekker droog binnen en er staat een heerlijk pannetje pastinaakmosterdsoep op de kachel te borrelen. Dit wordt vanavond het voorgerecht. Twee weken terug probeerde ik dit recept uit het kookboek 'Vers van het land' van Leanne Kitchen voor het eerst en toen viel het bij iedereen erg in de smaak. Dus nu er nog weer zo'n stapel pastinaken op deel ligt is dit het ideale recept. Voor wie het ook wil proberen:

Mosterdsoep met pastinaak (4-6 personen

Smelt 30 gram boter in een pan. Fruit hierin 1 gesnipperde ui glazig. Voeg vervolgens 750 gram pastinaak in stukjes toe en giet er 1 liter groentebouillon bij. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 25 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg er dan 1,25 dl melk en 1,25 ml room aan toe. Warm het door, maar laat het niet meer koken. Roer er 3 eetlepels grove mosterd door en breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Betrooi de soep voor het opdienen met peterselie.

Eet smakelijk!!!

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!